Global Technical Services (GTS), companie membră a Smart Cities of Romania Cluster a organizat recent un webinar în cadrul căruia a prezentat beneficiile integrării soluțiilor și componentelor IoT din infrastructura orașelor inteligente cu ajutorul platformei de management CAVI.
Webinar-ul susținut de specialiștii GTS face parte dintr-o serie extinsă de evenimente organizate de SCoR Cluster, prin intermediul cărora este facilitat accesul autorităților locale și centrale din România la competențele și expertiza partenerilor privați din cadrul clusterului. Veţi găsi mai jos o sinteză a principalelor prezentări şi mesaje. Evenimentul a fost înregistrat şi este disponibil aici.
Cu peste 10 de ani de experiență în domeniul Internet of Things și mai mult de 300.000 de echipamente IoT monitorizate, compania GTS și-a valorificat expertiza dobândită în domeniul privat și a dezvoltat o ofertă adaptată cerințelor și nevoilor administrațiilor publice locale. Astfel, platforma CAVI – distinsă cu trofeul OSPA pentru excelență profesională în securitate – oferă acum răspunsuri concrete la o serie de probleme curente ale municipalităților locale din România, precum:
- Îmbunătățirea siguranței și securității cetățeanului;
- Reducerea costurilor în ceea ce priveşte consumul de energie;
- Monitorizarea în timp real a nivelului de poluare și a impactului asupra mediului.
Pentru aceasta, platforma CAVI agregă și corelează informații din mai multe surse – eliminând astfel limitările abordărilor insulare specifice proiectelor „smart“ dezvoltate local –, pe care le valorifică cu ajutorul funcționalităților inteligente. Soluția GTS integrează tehnologii AI, care asigură creșterea vitezei de reacție și reducerea costurilor operaționale. Astfel, cu ajutorul CAVI, autoritățile locale obțin îmbunătățirea calității serviciilor livrate către cetățeni și creșterea performanței angajaților, valorificându-și infrastructura existentă. Totodată, platforma GTS asigură transparentizarea activităților de management și îmbunătățirea suportului decizional.
"În multe orașe din România există implementări insulare de soluții «smart», care nu comunică între ele și nu livrează administratorilor publici perspectiva de ansamblu de care aceștia au nevoie pentru a putea acționa eficient. Pornind de la această situație frecventă, am decis să ne folosim de experiența pe care o avem în domeniul instalării și integrării de sisteme complexe de monitorizare și management – în verticale precum bănci, retail, farma, companii petroliere etc. – și am creat o platformă capabilă să integreze mai multe soluții, asigurând gestiunea centralizată a acestora. CAVI nu asigură doar integrarea lor, ci vine și cu numeroase funcționalități inteligente, pe care le dezvoltăm continuu. În plus, platforma GTS ajută autoritățile publice să valorifice resursele mai multor parteneri prin partajarea acestora în beneficiul siguranței și securității cetățeanului, prin intermediului serviciului «Share Alert», un concept inovator în România"a declarat Mihai Stănescu, CEO Global Technical Services.
Viorel Petcu, general manager Onest Solutions și expert în domeniul securității fizice, a evidențiat avantajele abordării propuse de GTS:
"Funcționalitățile de analiză video inteligentă integrate în platforma CAVI acoperă mai multe din nevoile unui oraș inteligent, putând asigura de la detectarea automată a parcării sau staționarii în locuri interzise, până la identificarea ambuteiajelor din trafic și depozitarea gunoaielor în spații neautorizate. Algoritmii dezvoltați de GTS aduc valoare adăugată, pentru că transformă sistemele de monitorizare din componente pasive, în unele active, ajutând administratorii publici să intervină rapid"
Capabilitățile oferite de platforma CAVI au fost validate și de Mihai Anghel, primarul comunei Snagov, care a declarat că una dintre prioritățile actuale ale mandatului sau o reprezintă integrarea subsistemelor existente într-o platformă unică. La rândul sau, Marian Florea, președintele Asociației Administratorilor Publici din România, a evidențiat necesitatea profesionalizării resursei umane în administrația publică locală pentru a putea susține dezvoltarea proiectelor Smart City și a anunțat în acest sens organizarea de către AAPRO, în luna noiembrie a.c., a unui curs dedicat city managerilor din România.
Concluzia evenimentului online i-a aparținut lui Stelian Arion, președintele SCoR Cluster, care a subliniat că proiectele de Smart City nu înseamnă doar tehnologie:
"Atributul de inteligență aplicat la nivelul orașelor și comunităților se referă la capacitatea de a realiza o dezvoltarea sustenabilă și rezilientă, care implică o bună guvernare și organizare și utilizarea optimă a resurselor existente, cu ajutorul tehnologiei"