Supravegherea inteligentă susține mobilitatea inteligentă

Supravegherea inteligentă susține mobilitatea inteligentă

Supravegherea inteligentă susține mobilitatea inteligentă

Mobilitatea inteligentă este o temă cheie în domeniul transporturilor.

Ideea este de a menține traficul fluent și de a ajuta oamenii să ajungă acolo unde trebuie, într-un mod mai inteligent. În acest scop, jucătorii din industrie inovează și introduc tehnologii și soluții avansate. Printre exemple se numără sisteme inteligente de gestionare a traficului, taxare în flux liber, autovehicule autonome, soluții de localizare inteligentă și multe altele.

În același timp, congestionarea traficului, infrastructura îmbătrânită, urbanizarea rapidă și creșterea cerințelor de sustenabilitate intensifică, de asemenea, nevoia de soluții inteligente de mobilitate. O modalitate de a depăși aceste obstacole este utilizarea tehnologiei inteligente de supraveghere video pentru un management îmbunătățit al traficului, făcând drumurile mai sigure și mai eficiente pentru fiecare utilizator și reducând în același timp emisiile.

Intersecții perceptive

Bazându-se pe analiză video inteligentă, camerele de supraveghere video a traficului identifică creșterea traficului în intersecții prin numărarea vehiculelor care traversează intersecția, măsurarea vitezei acestora și numărarea în același timp a vehiculelor aflate în coadă, toate în timp real. Datele agregate informează sistemul când să comute semafoarele pe roșu sau pe verde, asigurând un flux de trafic mai eficient. Alte efecte ale acestei soluții includ siguranță îmbunătățită, posibilitatea informării șoferilor cu privire la viteza medie pe traseul lor, timp de așteptare și stres redus pentru navetiști, reducerea emisiilor nocive.

Siguranța rutieră

Incidentele din trafic pot fi dezastruoase, nu doar pentru că provoacă congestii pe drumuri, dar pot avea uneori urmări mult mai grave, ducând la răni și chiar la victime. Aceste incidente au multe cauze, printre care acei șoferii care încalcă în mod voit regulile de circulație. Tehnologia de supraveghere video modernă poate ajuta la detectarea tuturor tipurilor de abateri, precum, de exemplu, parcarea ilegală, intrarea în intersecție pe lumina roșie a semaforului, rularea pe sens interzis, depășirea vitezei legale, întoarcerea în zone în care manevra este interzisă etc.

Folosind tehnologia ‘dep learning’, camerele pot recunoaște aceste evenimente, iar autoritățile pot fi notificate imediat și pot lua măsurile necesare chiar înainte de apariția incidentelor de trafic. Scenariile pot fi oprirea unui șofer care circulă pe banda de urgență sau notificarea unui șofer care a și-a parcat în mod ilegal mașina. Mai mult, pot fi încorporate sisteme de taxare pentru a reglementa accesul în anumite zone protejate ale orașului sau pentru a descuraja accesul autovehiculelor de trafic greu.

Informatii publice

Comunicarea informațiilor este esențială pentru informarea șoferilor din oraș și a călătorilor. Avertizările și actualizările ajută pe oricine să economisească timp, să evite frustrările și să simplifice mobilitatea de zi cu zi. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil sau pe panoul de bord al mașinii sau prin intermediul ecranelor de orientare a traficului amplasate în locații vizibile, cum ar fi zone congestionate, hub-uri de transport, centre comerciale și piețe.

Camerele de supraveghere video a traficului generează în timp real date despre fluxul de trafic și incidente, trimițându-le către o platformă centrală unde sunt agregate cu date de la alte sisteme, precum sisteme radar și GPS. Printre avantaje sunt îmbunătățirea gradului de conștientizare a informațiilor despre trafic, îmbunătățirea confortului călătoriei, îmbunătățirea mobilității în oraș și multe altele.

Inteligența merge mai departe

Soluțiile prezentate mai sus sunt deja obișnuite, au costuri rezonabile, iar evoluția continuă. Astfel, supravegherea video inteligentă este prezentă pe prototipurile de autovehicule autonome, unde colaborează cu alte sisteme tehnologice precum radare sau algoritmi de inteligență artificială și chiar, în unele soluții experimentale, cu camerele video de pe traseul parcurs.

Prezența supravegherii video în orașe va deveni un fapt cotidian dar pentru a se obține eficacitatea optimă este necesar ca și cadrul de reglementare să fie actualizat.